Święta Bożego Narodzenia już wkrótce, dlatego czas najwyższy zastanowić się, jakie dania zaserwujemy naszym gościom w trakcie wigilijnej kolacji. Zgodnie z tradycją na świątecznym stole powinno pojawić się 12 potraw. Przypominamy bożonarodzeniowe klasyki, które sprawdzą się w każdym domu.
Na początku kolacji wigilijnej tradycyjnie podaje się barszcz czerwony. To popularna w naszej części Europy zupa, która wyróżnia się intensywnym kolorem oraz bogatym smakiem. Jej podstawowym składnikiem są oczywiście buraki, które wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Barszcz czerwony można jeść samodzielnie lub dodać do niego uszka – niewielkie pierożki wypełnione farszem.
Na świątecznym stole nie powinno też zabraknąć karpia – jedną z podstawowych potraw wigilijnych ryba ta została w okresie powojennym. Dziś karpia podajemy na różne sposoby – w całości lub w dzwonkach, pieczonego czy smażonego – oraz z dodatkiem rozmaitych przypraw.
Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji także bez pierogów z kapustą i grzybami. Jeśli chcemy tchnąć ducha nowoczesności do naszego świątecznego menu, możemy przygotować pierogi w delikatnym, nieco cieńszym cieście. Serwować je najlepiej jednak w klasyczny sposób – okraszone smażoną cebulką.
Kapusta z grzybami to danie popularne w wielu regionach Polski. Jego wspaniałe walory smakowe to zasługa odpowiednio dobranych składników – wysokiej jakości grzybów, na przykład suszonych borowików, oraz kiszonej kapusty. Ogromne znaczenie mają również przyprawy – majeranek, kminek, liść laurowy i ziele angielskie.
Potrawy ze śledzi cieszą się ogromną popularnością w całym kraju, choć w zależności od regionu mogą być inaczej przyrządzane i podawane. Możemy zdecydować się na tradycyjne marynowane filety śledziowe w śmietanie lub kremowym sosie. Inny pomysł na świąteczną potrawę to świeże ryby smażone w panierce i serwowane pod warzywną pierzynką.
Bigos jest potrawą charakterystyczną nie tylko dla kuchni polskiej, ale też litewskiej i białoruskiej. Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu, ale jego podstawowe składniki pozostają bez zmian – są to kapusta kwaszona, suszone grzyby oraz starannie dobrane przyprawy, w tym majeranek, kminek, liść laurowy czy ziele angielskie. Standardowo w bigosie znajdziemy także mięso, jednak w Wigilię możemy z niego zrezygnować. Niektórzy przekonują, że bigos należy odgrzewać co najmniej kilka razy, by smaki pojedynczych produktów odpowiednio się połączyły.
Oprócz barszczu czerwonego na wigilijnym stole z powodzeniem może pojawić się zupa grzybowa. Można ją przyrządzić z jednego lub kilku gatunków grzybów – kurek, borowików czy pieczarek. W niektórych przepisach grzyby łączy się dodatkowo z suszonymi jabłkami i śliwkami. W Polsce zupę grzybową najczęściej podaje się z kluskami lub makaronem, ale ciekawym urozmaiceniem będą również grzanki lub groszek ptysiowy.
Łazanki od innych tego typu dań odróżnia charakterystyczny kształt makaronu, który przypomina romby. W wersji tradycyjnej łazanki przygotowuje się z kiełbasą, wędzonym boczkiem oraz kiszoną kapustą. Jednak na świątecznym stole doskonale sprawdzą się też łazanki w bożonarodzeniowej odsłonie – bez mięsa, za to z grzybami i cebulą oraz dodatkiem aromatycznych przypraw, w tym majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego.
Choć w okresie świątecznym sałatka jarzynowa jest jednym z ulubionych tematów żartów i memów, trudno wyobrazić sobie, by mogło jej zabraknąć. Ugotowana włoszczyzna, kiszone ogórki, groszek konserwowy, jajka na twardo i majonez – niby proste składniki, ale wspólnie tworzą potrawę, której w czasie świąt nikt sobie nie odmawia.
Oprócz sałatki jarzynowej w wigilijny wieczór możemy zaserwować także sałatkę ziemniaczaną. Jak łatwo wywnioskować, jej bazę stanowią ziemniaki, do których dodaje się czerwoną cebulę, łodygę selera naciowego i kwaszone ogórki.
Myśląc mak, najczęściej mówimy makowiec. Okazuje się jednak, że może on być nie tylko składnikiem tego popularnego ciasta! By wzbogacić nasz świąteczny stół o danie na słodko, przygotujmy kluski z makiem po kujawsku z cukrem lub miodem oraz cynamonem.
Choć gołąbki większości z nas kojarzą się z potrawą mięsną, z powodzeniem przygotujemy je również w wersji wigilijnej. Świetną propozycją są gołąbki z ziemniakami i grzybami, także suszonymi, czy gołąbki z pieczarkami. Wbrew pozorom możliwości jest sporo, więc na pewno uda nam się trafić w gusta naszych gości.
By okres świąt Bożego Narodzenia sprzyjał celebrowaniu chwil spędzanych w gronie rodziny, przyjaciół czy współpracowników, w Artis Loft Hotel oferujemy wyjątkowy catering wigilijny. Doświadczona załoga restauracji Five Colours przygotuje tradycyjne wigilijne dania w nowoczesnym wydaniu, które zachwycą podniebienia wszystkich gości. Catering świąteczny od Artis Loft nie tylko ułatwi organizację rodzinnej kolacji czy firmowego spotkania, ale pozwoli skupić się na tym, co najważniejsze – wzmacnianiu więzi z najbliższymi.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Artis Express Sp. z o.o., Boczna 18, 96-325, Radziejowice Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .