O pierwszych kulinarnych fascynacjach, filozofii gotowania, nowym menu i tworzeniu autorskiej kuchni, a także o budowaniu relacji z gościem rozmawialiśmy z Tomaszem Maćkowiakiem, Szefem Kuchni Restauracji Naturalna w Artis Loft Hotel. Zapraszamy do lektury!
Moje kulinarne fascynacje zaczęły się już w dzieciństwie. Zaglądałem mamie w garnki, co tam ciekawego pichci. Chyba bym skłamał, gdybym powiedział, że byłem niejadkiem. Kochałem jeść to, co nam przygotowywała i nadal jestem miłośnikiem jej potraw. To są smaki mojego dzieciństwa, które po prostu uwielbiam. Kaczka z pampuchami i sosem, karp na święta Bożego Narodzenia, pierogi z jagodami… to jedne z moich ulubionych dań.
Po prostu czerpię siłę od gości, to oni dają mi przysłowiowego kopa (śmiech). Jestem uzależniony od dawania im przyjemności. Najważniejsze to znaleźć się w odpowiednim miejscu. Wydając talerz, produkt cały czas się tworzy i może być pełny jedynie w interakcji z gościem. Dlatego każdy element w restauracji jest ważny.
Stawiam przede wszystkim na szczerość i autentyczność tego, co robię, „no bullshit”, nie chodzę na skróty, szukam rozwiązań.
Jesteśmy naturalni, mamy swoje własne produkty, nie możemy więc robić sztampowych rzeczy. Ale goście po spróbowaniu kilku dań z mojego menu wiedzą, że to nie czcze obietnice i pompowanie ego. Chcę im dać to, co sam bym chciał otrzymać, a prawdziwe jedzenie wymaga prawdziwych naturalnych składników. I jeszcze jedno. Może to zabrzmi górnolotnie, ale nie można przygotowywać posiłków bez włożenia serca w tę pracę. Zwłaszcza gdy jesteś w pracy od świtu do nocy.
Tak, poczucie smaku w kuchni to najważniejsza sprawa. W moich daniach stawiam na proste składniki, lecz w niebanalnej formie i smaku. Stąd w nowym menu takie pozycje jak pierogi z wędzonym sumem, ogórkiem małosolnym, sosem z pieczonego kurczaka (Chicken Veloute) i kawiorem z pstrąga lub chociażby halibut z ciecierzycą, soliród i kiełbasą chorizo, która dopełnia głębię smaku.
Jestem uzależniony o dawania im przyjemności. Dlatego tak lubię rozmowy z każdym gościem, bez względu na to, co zamówi czy jak długi jest jego pobytu w hotelu. Gość powinien czuć się zawsze mile widziany w restauracji i być zauważany przez pracowników już od wejścia, odczuwając jednocześnie, że jego potrzeby są traktowane indywidualnie i że każdy problem będzie z uśmiechem rozwiązany. A pytania odnośnie wrażeń i potrzeb gości są jak najbardziej na miejscu i świadczą o profesjonalizmie.
Powoli szykujemy się do robienia nalewek, konfitur. Mamy aktualną kartę win z słynnymi etykietami, popularnymi szczepami. A niedługo pojawi się kilka autorskich koktajli, np. na bazie naszych konfitur. Lubię kiedy produkty już niedostępne mam w zasięgu ręki. Lubię też sięgać po różne przetwory, by pokazać, jak w łatwy sposób je wykorzystać jako składowe moich dań.
Hmm…marzenie to przychodzić do miejsca, gdzie wszyscy są szczęśliwi, stanowią jedną rodzinę, doskonale się znają i dobrze się ze sobą czują. Jeśli dobrze siebie znasz, wiesz kim jesteś i co robisz, osiągasz swoje cele - jesteś w stanie stawić czoło światu. Bob Dylan powiedział: „Sekretem mojego sukcesu jest wstać rano, położyć się do łóżka na noc, a w międzyczasie robić to, co uważasz za słuszne”.
Szef Kuchni jest również kierownikiem działu. Odpowiada za organizację pracy zespołu, rekrutację, logistykę i co najważniejsze - nadzoruje efekt końcowy pracy podległego zespołu. Kiedyś zrobiłem test. Jeden z młodych kucharzy często narzekał, że Szef Kuchni to ma dobrze, bo ma dużo wyższą pensję, łatwiejszą pracę, bo więcej siedzi i może rządzić kucharzami. Zaproponowałem mu, abyśmy na tydzień zamienili się stanowiskami. Pracownik szybko zmienił zdanie… Praca na tym stanowisku wiąże się z wieloma obowiązkami. Kontrola jakości, zarządzanie zasobami kuchni, znajomość przepisów, przestrzeganie standardów i procedur. Tych umiejętności nie można nauczyć się w jeden dzień - nabywa się je podczas wieloletniej pracy.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Artis Express Sp. z o.o., Boczna 18, 96-325, Radziejowice, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .